Zgodovina

Vodilna slovenska pivovarna

Laško pivovarstvo je utemeljeno na ljubezni do žlahtne pijače. Pionirski začetki pripadajo lectarju in medičarju Franzu Geyerju. Ljubezni se kmalu pridruži znanje. Poslovnež in razvojnik, izrazito slovensko usmerjeni pivovarnar Simon Kukec, že pred iztekom 19. stoletja uveljavi novo vrsto piva in prvo pivsko znamko – Termalno pivo.

 

V 20. stoletju se pivo iz Laškega pije vse do Indije! Vojne vihre in gospodarska kriza seveda vplivajo na razvoj, a ga ne

prekinejo. Tudi ko je leta 1944 pivovarna zbombardirana do tal, se pivovarski duh ne ukloni – že prvo leto po osvoboditvi steče proizvodnja. Do konca 80-ih let se Pivovarna Laško z lastnimi sredstvi in znanjem povzpne na prvo mesto med pivovarnami takratne 22-milijonske države. Leta 1990 prvič proda prek 1,300.000 hektolitrov piva.

 

Vstop v 21. stoletje zaznamujeta osamosvojitev in evropsko povezovanje. Na začetku sicer terjata svoj davek, a po zmogljivosti in tehnično-tehnološki plati povsem konkurenčna proizvodnja se kmalu lahko meri z največjimi.

 

Ponosni dediči ene najdaljših tradicij pivovarstva se zavedamo, da živimo v času, katerega edina stalnica so spremembe. Tehnologij, znanja, strategij, trgov, poslovnih in nakupnih navad. Kljub turbulentnemu obdobju pa samozavestno nadaljujemo pot naših prednikov in sledimo zadanim ciljem.

Laško pivo je pivo s tradicijo. V Laškem ga varimo že 190 let.

Leta 1889, po stečaju podjetja, je pivovarno kupil žalski pivovarnar Simon Kukec. Ta zavedni Slovenec se je v laško pivovarsko  zgodovino zapisal kot odličen  organizator, finančnik in gospodarstvenik, naklonjen novostim. Uveljavil je novo vrsto piva in prvo pivsko znamko - termalno pivo, ki v nekoliko drugačni obliki obstaja še danes.